Полша вече има една от най-добрите армии в Европа и тя ще става все по силна, пише европейската редакция на Politico. Както пише изданието, въоръжените сили на страната вече са на път да станат най-сериозната сухопътна сила в ЕС.

"Полската армия трябва да бъде толкова мощна, че да не се налага да се бие само поради силата си“, каза премиерът Матеуш Моравецки в навечерието на деня на независимостта на Полша.

Всичко това се случва с помощта на най-сериозния съюзник на Варшава – Съединените американски щати.

"Полша се превърна в нашия най-важен партньор в континентална Европа“, каза високопоставен служител на американската армия в Европа,  визирайки решаващата роля, която Полша изигра в подкрепата на Украйна и в укрепването на отбраната на НАТО в Балтика.

Докато Германия, традиционно ключовият съюзник на Америка в региона, остава главната опора като логистичен център, безкрайните дебати на Берлин за това как да възроди своята армия и липсата на стратегическа култура възпрепятстват ефективността й като партньор, казва още служителят.

Докато Германия продължава да обсъжда подробностите за това, което нарича "Zeitenwende“ или стратегическа повратна точка, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, Полша вече прави значителни инвестиции.

Варшава заяви, че ще повиши целевите си разходи за отбрана от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт на 5 процента. Междувременно Германия, която похарчи около 1,5 процента от БВП за отбрана миналата година, обсъжда дали може да поддържа целта на НАТО от 2 процента, след като изчерпи инвестиционен фонд за отбрана от 100 милиарда евро, одобрен по-рано тази година.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обеща през юли, че страната му ще има "най-мощните сухопътни сили в Европа“. И това е на път да се случи.

Полша вече има повече танкове и гаубици от Германия и е на път да има много по-голяма армия, с цел от 300 000 войници до 2035 г., в сравнение с настоящите 170 000 в Германия.

Днес армията на Полша наброява около 150 000 души, като 30 000 принадлежат към нови сили за териториална отбрана, създадени през 2017 г. Това са войници през почините дни, които преминават 16 дни обучение, последвано от опреснителни курсове. Първоначално те бяха възприети малко като шега, но успехът на Украйна в използването на мобилна милиция, оборудвана с противотанкови и противовъздушни ракети, сега прави идеята да изглежда много по-разумна.

"Днес тези съмнения изчезнаха“, каза Блашчак по време на неотдавнашна церемония по полагане на клетва за нови териториални войски.

Друг е обаче въпросът дали военната мощ на Полша ще се превърне в политическо влияние в Европа.

Досега това не се е случило, до голяма степен защото центристките сили, които доминират в ЕС, не се доверяват на правителството на Полша, което се контролира от националистическата Партия Право и справедливост (ПиС).

Продължаващото дърпане на въже между Варшава и Брюксел относно това, което ЕС вижда като пренебрежение от страна на правителството към демократичните норми и върховенството на закона, навреди на репутацията на страната в целия блок.

"Полша се бори с политическата си тежест поради вътрешните си конфликти“, каза Гресел, подчертавайки вътрешните борби, които съществуват дори в ПиС относно посоката на страната и докъде да стигне в компромиси с Европа.

 

Единственото нещо, за което политическите партии в Полша обаче могат да се споразумеят, е необходимостта от укрепване на армията.

Въпреки че опасенията от Русия стимулират този тласък, Варшава също се тревожи за надеждността на Вашингтон. За разлика от по-голямата част от останалата част от ЕС обаче, тяхната загриженост не е, че Доналд Тръмп ще се върне като президент, а че няма да го направи. Въпреки задълбочаващото се сътрудничество между американските и полските военни в подпомагането на Украйна, настоящото ръководство на Полша остава с недоверие към президента Джо Байдън, който като кандидат нарече правителството на страната "тоталитарно“.

Въпреки че Вашингтон приветства ангажиментите на Полша за разходи за отбрана, има и въпроси относно това дали Варшава наистина ще ги изпълни, както и разочарование, че страната се обръща към Южна Корея за някои от най-големите си покупки.

Тази пролет Полша подписа сделка за 23 милиарда злоти (4,9 милиарда евро) за 250 танка Abrams от САЩ – бърза замяна на 240-те танка от съветската епоха, изпратени в Украйна. Нейните военновъздушни сили са оборудвани с американски F-16 и през 2020 г. Варшава подписа сделка на стойност 4,6 милиарда долара за 32 изтребителя F-35. Но фокусът на неотдавнашните й военни разходи беше Корея, където тя подписа купища сделки за закупуване на танкове, самолети и други оръжия.

Досега Полша е поръчала от Корея оръжия на стойност между 10 и 12 милиарда долара, казва Мариуш Сиелма, редактор и анализатор в Nowa Technika Wojskowa, уебсайт за новини и анализи на военните технологии.

Сделките включват 180 танка K2 Black Panther, 200 гаубици K9 Thunder, 48 леки щурмови самолета FA-50 и 218 ракетни установки K239 Chunmoo.

Това е само използваната екипировка.

Апетитът на Полша за нови оръжия е още по-голям.

В допълнение към незабавните доставки, корейците се очаква да доставят общо 1000 танка K2 и 600 гаубици K9 от средата до края на настоящото десетилетие.

Привлекателното за Корея е, че тяхното военно оборудване като цяло е по-евтино от американските и европейските алтернативи и могат да го произвеждат в кратки срокове. Покупките, разбира се, са удар в окото на мечтите на френския президент Еманюел Макрон за "стратегическа автономия“, в която той си представя Европа, способна да се защитава с местни (най-вероятно френски) оръжия.

Но полските лидери не крият, че натискът на Европа върху Полша относно нейните противоречиви реформи в съдебната система и други въпроси също е изиграл роля в решенията да се обърнат към Сеул.

"Готови сме да купуваме оръжие в други страни от ЕС, но те трябва да спрат войната си срещу Полша“, каза председателят на ПиС Ярослав Качински по-рано този месец. "Готови сме да раздаваме сделки и пари, но не и когато ни се казва, че в Полша няма върховенство на закона.“

Варшава е поръчала италиански хеликоптери Leonardo за 8 милиарда злоти, но споразумението предвижда хеликоптерите да се произвеждат в Полша.

Въпреки че никой не поставя под съмнение амбициозността на полското харчене, някои се чудят за осъществимостта му и политическите мотиви, движещи тласъка. До 2035 г. страната има за цел да похарчи 524 милиарда злоти за военните.

"Добре, имаме нужда от танкове и гаубици, но имаме ли нужда от толкова много от стратегическа и оперативна гледна точка? Няма яснота защо министерството внезапно обяви всички тези сделки“, каза пенсионираният армейски генерал Станислав Козией, бивш началник на Бюрото за национална сигурност на Полша, президентска служба.

Като се има предвид важността на сигурността за полския електорат, мнозина подозират, че ПиС прави военните инвестиции с поглед към националните избори през следващата година, тъй като партията губи сцепление в проучванията на общественото мнение.

Ако има смяна на правителството, новият кабинет ще трябва да зададе някои трудни въпроси относно способността на Полша да финансира такава огромна военна експанзия, казва Козией. Въпреки че икономиката на Полша е стабилна през последните години, нивото на планираните военни разходи е безпрецедентно и неминуемо ще натовари бюджета на страната.

"Трябва да има баланс между военните разходи и цялостното икономическо развитие на страната“, каза Козией. "Каквито и да са плановете, по-добре да преминат през анализ на това какви ще бъдат стратегическите условия на сигурността на Полша след войната в Украйна.“

Междувременно Германия изглежда приветства военното натрупване на Полша въпреки трудните двустранни отношения между двете страни и проблемната история между двете. Берлин гледа на Полша като на буфер, който я отделя от сферата на влияние на Русия. Колкото повече танкове и войски има Полша, толкова по-безопасна ще бъде Германия.

"Имам впечатлението, че германците виждат следващия хамак“, каза Гресел, имайки предвид репутацията на Берлин да седи и да си почива, докато съюзниците, по-специално САЩ, вършат тежката работа по отбраната.