Макар още през март представители на ВВС на САЩ да предложиха да прехвърлят американски безпилотни летателни апарати (БпЛА) MQ-9 Reaper в Киев, Пентагонът все още не е приключил разглеждането на подобна възможност. Това съобщи изданието Politico, позовавайки се на запознати източници.

Военновъздушните сили мислеха, че имат перфектния план: да вземат старите дронове Reaper, от които се опитват да се отърват от години, и да ги изпратят в Украйна, която поиска оръжия с голям обсег. В статията обаче се подчертава, че "след няколко месеца вътрешни спорове Пентагонът не е взел решение".

САЩ имат "загриженост относно предаването на секретни технологии“ на украинската страна, както и факта, че "някои [дронове] почти гарантирано ще бъдат свалени“. В статията се отбелязва, че веднага след началото на войната в Украйна Киев е използвал турските БпЛА Bayraktar TB2, но по-късно "те са станали мишена за руските системи за противовъздушна отбрана и системи за радиоелектронна борба“. Това "повдигна опасения в Пентагона за това как американските дронове ще се представят в такава среда“.

В статията се посочва, че ВВС на САЩ от много години се опитват да изведат от употреба  Reaper, за да закупят по-нови, но Конгресът се противопоставя. Изданието подчертава, че проектобюджетът за отбрана на страната за фискалната 2023 година (започнала на 1 октомври) преди това е бил изменен, за да се предвиди прехвърлянето на 100 от споменатите безпилотни самолети на ВВС към който и да е от американските департаменти. Според горната оценка в бъдеще това може да "освободи част от безпилотните самолети за изпращане в Украйна".