Проблемните отношения на Унгария със съседна Украйна отново се завъртяха, след като премиерът Виктор Орбан попари мечтите на страната за присъединяване към НАТО с туит от една дума, пише европейската редакция на Politico. 

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

"Какво?!" министър-председателят възкликна в публикация в Twitter в отговор на статия в POLITICO относно декларацията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев в четвъртък, че "законното място на Украйна е в НАТО“.

Отношенията между Будапеща и Киев са напрегнати. Унгария прекара години в блокиране на сесии на високо равнище на НАТО с украински официални лица, уж поради опасения относно правата на говорещите унгарски език в Западна Украйна. 

И въпреки че осъди пълномащабното нахлуване на Русия, Унгария отказа да изпрати оръжие в помощ на своя съсед. Междувременно висши унгарски служители продължават редовно да посещават Москва и поддържат тесни връзки с Кремъл. В същото време Унгария, която се присъедини към Турция в блокирането на кандидатурата на Швеция за НАТО, разочарова западните столици.

Съюзниците в НАТО, включително Унгария, решиха още през 2008 г. Украйна в крайна сметка да се присъедини към Алианса. Но пътят на Киев към НАТО е в застой и през септември правителството на Украйна поиска "ускорено присъединяване“.

Но въпросът е много чувствителен. Повечето съюзници в НАТО, включително САЩ, искат да избегнат каквито и да било големи ходове в процеса на присъединяване на Украйна, докато войната продължава. 

Група от източни страни-членки сега настоява НАТО да даде на Киев сигнал, че се приближава към Алианса. 

По време на посещението си в Киев Столтенберг заяви, че е обсъдил многогодишна инициатива на НАТО за подпомагане на Украйна да премине от военно оборудване от съветската епоха към собствените стандарти на Алианса. 

Но остава неясно какъв политически сигнал лидерите на НАТО ще изберат да дадат на украинския президент Володимир Зеленски на предстоящата среща на върха на Алианса, насрочена за юли. 

Говорейки в Германия в петък сутринта, когато партньорите на Украйна се събраха във военновъздушната база Рамщайн, за да обсъдят по-нататъшна помощ за Киев, Столтенберг повтори, че засега съюзниците искат да държат погледа си върху належащото предизвикателство да помогнат на Украйна да победи. 

"Всички съюзници в НАТО се съгласиха Украйна да стане член на НАТО“, заяви той. "Но основният фокус сега е, разбира се, върху това как да се гарантира, че Украйна ще надделее.“

"Това, което знаем, е, че нашата подкрепа помага на Украйна да върви към евроатлантическата интеграция“, подчерта той и добави, "без суверенна, независима Украйна няма смисъл да се обсъжда членство“.