В рамките на пленарно заседание Европейският парламент даде одобрение на Комисията да назначи Илиана Иванова за нов еврокомисар по иновациите и културата. "За“ кандидатурата на българската икономистка гласуваха 522-ма депутата, 27 се обявиха "против“, а 51 за "въздържали се“, отбелязват в европейската редакция на Politico.

Одобрението не е изненадващо, подчертава изданието, като отбелязва, че Иванова "не си създаде проблеми по време на изслушването си пред избрана група депутати от комисиите по индустрията и културата миналата седмица, след което водещите членове "единодушно се съгласиха“, че Иванова е квалифицирана за поста“. От редакцията припомнят, че председателски съвет на парламента впоследствие затвори процеса на изслушване и постави номинацията за гласуване в пленарната зала.

Иванова, която присъства на вота в Страсбург, благодари на депутатите за доверието.

При назначаването на нов еврокомисар парламентът на ЕС има само консултативна роля. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще разгледа одобрението на парламента и се очаква официално да назначи Иванова следващата седмица.

Иванова поема ресора от бившия еврокомисар по иновациите Мария Габриел, която подаде оставка през май.