Отношенията между държавния глава на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц са толкова студени, че те дори отказват да се появят заедно пред пресата, пишат в европейската редакция на изданието Politico по повод срещата, която двамата лидери проведоха в сряда в Париж.

След разговорите във френската столица Макрон и Шолц не проведоха съвместна пресконференция. Официалното обяснение бе, че германският канцлер бърза да отпътува за Атина, където започна двудневна визита. Въпреки че от Елисейския дворец отбелязаха, че срещата е била конструктивна и успешна, изданието твърди, че липсата на пресконференция говори за напрежение между двамата политици. Отмяната й се "използва като упрек" от Франция, допълват от редакцията.

Освен това Париж е раздразнен от намерението на Шолц следващата седмица да посети Пекин и да се срещне със Си Дзинпин почти веднага след преизбирането му за председател на КНР. От Елисейския дворец смятат, че би било по-добре Макрон и Шолц да посетят Китай заедно по-напред във времето, а не веднага след конгреса на Китайската комунистическа партия.

Сегашният некоординиран подход на Германия и Франция към Китай, според Politico, контрастира с последното посещение на китайския президент в Париж през 2019 г., когато Макрон го прие заедно с бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в опит да демонстрира европейското единство.

Френски анализатори отбелязаха по-рано, че отношенията между Париж и Берлин са станали напрегнати през последните месеци поради разногласия по отбранителната политика и преодоляването на енергийната криза в ЕС на фона на украинския конфликт. Париж също е недоволен от отказа на Берлин да се споразумее за таван на цената на газа и намерението му да предостави огромна подкрепа от 200 милиарда евро на германските предприятия, което според Франция поставя други европейски компании в неравностойно положение в контекста на енергийните затруднения.