Говорителят на Алексей Навални, Кира Ярмиш, съобщи във вторник, че в момента не е известно местонахождението на лишения от свобода руски опозиционен лидер, пише европейската редакция на Politico.

"Алексей Навални беше отведен от наказателна колония № 2. Адвокатът му, който дойде да го види, беше държан на пункта до 14.00 часа, след което му казаха: "Тук няма такъв осъден“, написа Ярмиш в "Туитър“ . "Не знаем къде е Алексей сега и в каква колония го водят“.

"Нито адвокатите на Алексей, нито роднините му бяха уведомени предварително за преместването му. Имаше слухове, че ще бъде преместен в ИК-6 "Мелехово“, но не може да се знае кога и дали наистина ще пристигне там“, добави тя.

Началникът на кабинета на Навални Леонид Волков направи същото съобщение в своя Телеграм-канал.

Навални беше хвърлен в затвора през февруари 2021 г. по обвинение в нарушаване на пробацията, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от предполагаемо отравяне с нервнопаралитичен агент, атака, за която той обвини Кремъл. През март тази година Навални беше осъден на още девет години затвор по обвинения в измама - след процес, отхвърлен като фалшив от Amnesty International.

"Докато не знаем къде е Алексей, той остава един на един със системата, която вече се е опитвала да го убие, така че основната ни задача сега е да го намерим възможно най-скоро“, каза Ярмиш.