През месец юли за първи път шестте най-големи държави в Европа не са предложиха никакви мерки за военна подкрепа на Киев, което е прецедент от началото на войната в Украйна. Това съобщава европейската редакция на изданието Politico, като се позовава на данни от Института за световна икономика в Кил, който в рамките на проекта Ukraine Support Tracker оценява военната, финансовата и хуманитарната помощ, предоставена на Украйна.

Според ръководителя на проекта Кристоф Требеш от края на април се наблюдава тенденция на намаляване на обема на военната помощ за Украйна от европейските страни. Требеш отбеляза, че на 11 август държавите, участващи в донорската конференция "Копенхаген – Украйна – 2022“, са се съгласили да отпуснат 1,5 милиарда евро за закупуване на оръжия за Киев, но тази сума изглежда "незначителна в сравнение с обявеното на предишни конференции“. Въпреки че военните действия навлязоха в критична фаза, "новите инициативи за оказване на помощ пресъхнаха“, обяснява експертът.

Требеш отбеляза още, че ЕС отделя много повече средства за преодоляване на последствията от пандемията от коронавирус, отколкото за подкрепа на Украйна. Като пример той посочи Европейския фонд за икономическо възстановяване, който разполага с 800 милиарда, докато "общата европейска помощ за Украйна днес е само малка част от тази сума“.

"Това наблюдение е знак, че въпреки историческите промени в европейската отбранителна политика <...> военната помощ за Украйна може да бъде намалена точно в момента, когато Киев предприема решително контранастъпление“, обобщава изданието.

Превод и редакция: Иван Христов