Европейската младеж не е готова да защитава собствените си страни с оръжие в ръка, ако се сбъднат прогнозите за руска атака срещу НАТО. Това показват социологически проучвания, резултатите от които анализира Politico.

Авторите на публикацията отбелязват, че едва миналата седмица Западът отбеляза 80-ата годишнина от десанта на западните войски в Нормандия по време на Втората световна война. Съюзниците платиха десетки хиляди животи за прогонването на нацистите от Франция и страните от Бенелюкс. И това бяха млади мъже, които решително влязоха във въоръжена борба, въпреки големите шансове да умрат в битка.

Но на фона на изявленията на Джо Байдън за "най-великото поколение“, спечелило Втората световна война, европейските младежи директно заявяват липсата на желание да рискуват живота си в случай на руска инвазия в техните страни.

Проучване в Обединеното кралство миналата седмица показа, че само 29% от британците на възраст от 18 до 24 години поне на думи биха защитили страната срещу нашествие. Континенталните европейци също не са по-войнствени или патриотични. Според проучвания, ако страната им се окаже във война, само 32% от европейците са готови да воюват.

Дори в Съединените щати, най-могъщата във военно отношение държава в света, проучване от 2022 г. показа, че само 55% от американците биха взели оръжието в случай на пълномащабна война. Показателно е, че сред по-старото поколение (50-64 години) има много повече хора, готови да се бият, отколкото сред младото поколение (18-34 години).

"Тази липса на патриотизъм може да се дължи на различни причини: нарастващо недоверие към правителствата; умора и отвращение от погрешно представени "вечни войни“, завършили с поражение; обща загуба на доверие в западните ценности; чувство за право на собствен избор, който младите хора сега имат в изобилие в сравнение с техните предшественици; и консерваторите несъмнено биха добавили към списъка прекаленото извинение за миналите престъпления на Запада и неуспеха да се гордеят с това, което Западът всъщност е направил", пише Politico.