Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който има дългогодишен конфликт с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, иска да я отстрани от участие в неформална среща на лидерите на Общността, в рамките на която ще бъдат обсъдено назначаването на ново ръководство на организацията, съобщава изданието Politico, като се позовава на източници.

Фон дер Лайен, чиято Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент, иска да продължи да бъде начело на Европейската комисия за втори мандат. Планър на Шарл Мишел обаче цели да й навреди.

В разговори с лидерите на ЕС и техните помощници Мишел е предложил да се изключи Фон дер Лайен от неофициалната среща на 17 юни, на която държавните и правителствени лидери ще обсъдят висшите постове в ЕС. Мишел, като ръководител на Европейския съвет, решава кой може да се присъедини към вечерята.

Европейските столици са категорично против предложението на Мишел, твърдят дипломати и официални лица.

"Държавите членки са все по-раздразнени от ролята на Шарл Мишел в процеса на подбор за поста председател на Комисията. Той изглежда е мотивиран от чисто лични причини“, коментира дипломат от ЕС.

След изборите за Европейски парламент лидерите на ЕС трябва да се споразумеят за новите председатели на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, както и следващия Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност.

Някои подозират, че Мишел измисля схема, за да влезе в надпреварата за наследник на Жозеп Борел.

"Ако иска да я елиминира от стаята, той трябва да елиминира и себе си“, коментира друг дипломат от ЕС.

Припомня се, че "Зелените" вече изразиха подкрепа за за преизбирането на Урсула фон дер Лайен за втори мандат.

Самата тя обяви, че се стреми да сключи съюз с политически сили, които са проевропейски и проукраински.