"Закачката на Тиери Бретон в социалните мрежи по адрес на неговия началник, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, го вкара в неприятна ситуация - включително и с френския президент Еманюел Макрон", пише европейската редакция на Politico.

Бретон, европейският комисар по вътрешния пазар, публично постави под въпрос слабата подкрепа, която фон дер Лайен получи от собствената си група на Европейската народна партия (ЕНП) на конгреса ѝ в Букурещ миналата седмица. Фон дер Лайен не успя да получи категорична подкрепа в кандидатурата си за втори мандат като ръководител на изпълнителния орган на ЕС.

"Самата ЕНП изглежда не вярва в собствения си кандидат", написа френският еврокомисар в социалните мрежи миналата седмица.

Един от френските служители, на когото е предоставена анонимност, за да се обсъди деликатната вътрешна динамика, е заявил пред европейската медия, че постът на Бретон е бил "истинска грешка", твърдейки, че той издава "сериозна липса на политически смисъл" и е накарал Макрон да се "разгневи изключително много".

Бретон, предизвика широк гняв в центристката партия Renaissance на президента Макрон, са заявили пред Politico двама високопоставени представители на партията, като единият от тях е обвинил комисаря, че "дава муниции на ЕНП".

Сега администрацията в Брюксел също е разтревожена.

В понеделник офисът на генералния секретар на Европейската комисия Илзе Юхансон разпространи имейл, за да напомни на комисарите да не подкопават институцията, в която работят.

"Позволете ми да напомня на всички нас, че ... членовете на Комисията трябва да се държат почтено и дискретно ... и че те не трябва да действат или да се изразяват, независимо от средствата, по начин, който влияе неблагоприятно на общественото възприятие на тяхната независимост", се посочва в имейла, който е получен от европейската редакция на Politico.

Имейлът e включваl и напомняне, че комисар може да бъде отстранен от длъжност "или лишен от правото си на пенсия", ако не се "въздържа от действия, несъвместими със задълженията му" съгласно правото на ЕС.

"Бретон се опитва да привлече внимание и известност, ясно е, че иска да остане на поста комисар", смята друг служител на ЕС.

Френският служител твърди, че поведението на Бретон "отслабва фон дер Лайен, докато сегашната Комисия остава на мястото си поне до декември, а геополитическата ситуация не позволява излишно разделение. Това е подарък за Les Républicains и Rassemblement National (RN), които не спират да я удрят".

Встъпването на Фон дер Лайен начело на Европейската комисия през 2019 г. стана с решаващата подкрепа на Макрон, което я превърна в мишена за критики от страна на френските консерватори и крайната десница.

Така например основната френска консервативна партия Les Républicains се отрече от фон дер Лайен, въпреки че е член на групата на ЕНП в парламента. Фон дер Лайен е представител на "плъзгането на ЕС към технокрация", пише председателят на Les Républicains Ерик Кьоти в писмо до шефа на ЕНП Манфред Вебер.