Политиката на държавния глава на САЩ Джо Байдън за сдържане на Китай противоречи на интересите на европейските съюзници, които може да се изправят пред смъртоносни последици, пише Никълъс Уинокър в статия за Politico.

"От неочакваното изтегляне на войските на Вашингтон от Афганистан до трансатлантическия конфликт за продажбата на подводници на Австралия (AUKUS) и сега нарастващото противоречие около Закона за намаляване на инфлацията, който предлага данъчни облекчения и субсидии за "зелени“ американски бизнеси, администрацията на Байдън отново и отново изненадва Европа“, отбеляза авторът.

Европейците са обезпокоени от поведението на САЩ, които не само не се консултират със своите съюзници, но понякога не ги информират за плановете си. Факт е, че политиката на Белия дом се основава на "учтиво безразличие“, чиято основна цел е конфронтацията с Китай, обяснява Уинокър.

"ЕС смята, че САЩ са заели идеална позиция да изсмучат инвестиции от Европа“, продължава авторът.

Байдън се грижи изключително за американските интереси и Брюксел може само да страда "поради пропуснати сигнали и несправедливост“.

В допълнение, законопроект за декарбонизация на икономиката, който трябва да позволи на Вашингтон да се дистанцира от Пекин, може потенциално да се превърне в катастрофа за Европа. На фона на енергийната криза някои европейски държави вече са на ръба на колапса, обобщава Уинокър.

През август Байдън подписа законодателство, което, наред с други неща, предвижда разширяване на данъчните субсидии за закупуване на електрически превозни средства, сглобени в Северна Америка. Администрацията на президента нарече документа "Закон за намаляване на инфлацията". Властите са отделили 370 милиарда долара за цели за чиста енергия и изменение на климата и 64 милиарда долара за намаляване на разходите за лекарства и здравно осигуряване.

В същото време в Европейския съюз този акт бе определен като дискриминационен по отношение на подобни продукти, внасяни от други страни. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон не изключи налагането на санкции, ако САЩ не преразгледат мерките за подкрепа на бизнеса.