Китайски компании, включително една, свързана с правителството в Пекин, са изпратили на руски субекти 1000 щурмови пушки и друго оборудване, което може да се използва за военни цели, включително части за дронове и бронежилетки, според търговски и митнически данни, получени от американската редакция на POLITICO.

Доставките са извършени между юни и декември 2022 г., според данните, предоставени от Import Genius.

China North Industries Group Corporation Limited, един от най-големите държавни отбранителни изпълнители в страната, изпрати пушките през юни 2022 г. на руска компания, наречена "Техкрим“, която също прави бизнес с руската държава и армия. Съобщено е, че пушките CQ-A, моделирани на базата на M16, но обозначени като "цивилни ловни пушки“ в данните, се използват от паравоенната полиция в Китай и от въоръжените сили от Филипините до Южен Судан и Парагвай.

Руските субекти също са получили 12 пратки части за дронове от китайски компании и над 12 тона китайски бронежилетки, изпратени през Турция в края на 2022 г., според данните.

Въпреки че митническите данни не показват, че Пекин продава голямо количество оръжия на Москва специално, за да подпомогне нейните военни усилия, те разкриват, че Китай доставя на руски компании недекларирано преди това оборудване с "двойна употреба“ – търговски артикули, които също могат да бъдат използвани на бойното поле в Украйна.

Това е първото потвърждение, че Китай изпраща пушки и бронежилетки на руски компании, и показва, че дронове и части за дронове все още се изпращат въпреки обещанията на поне една компания, която каза, че ще спре бизнеса си в Русия и Украйна, за да гарантира, че продуктите й няма да подпомагат военните усилия.

Потвърждението за тези доставки идва, когато лидери в САЩ и Европа предупреждават Пекин да не подкрепя усилията на Русия в Украйна. Западни служители заявиха през последните седмици, че Китай обмисля да изпрати оръжия на руската армия, ход, който може да промени естеството на сраженията на терен в Украйна, като ги насочи в полза на Русия. Длъжностни лица също са загрижени, че някои от материалите с двойна употреба могат да бъдат използвани от Русия за оборудване на подкрепления, които се изпращат в Украйна в момент, когато Москва отчаяно се нуждае от доставки.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., известна още като DJI, изпрати части за дронове — като батерии и камери — през Обединените арабски емирства до малък руски дистрибутор през ноември и декември 2022 г. DJI е китайска компания, която така или иначе е под санкции на Министерството на финансите от 2021 г. за предоставяне на китайската държава на дронове за наблюдение на уйгурското малцинство в западния регион Синдзян.