Администрацията на американския президент Джо Байдън е изправена пред нова и засилена кампания на натиск да даде зелена светлина за трансфера на F-16 в Украйна, след като Обединеното кралство обяви, че ще обучава украински пилоти, а Киев поднови призивите си за доставка на военните самолети, коментират в редакцията на изданието Politico.

Макар в миналото Вашингтон да е прекрачвал някои от собствените си червени линии по отношение на военната помощ на Киев, одобрявайки предаването на Украйна на всичко от управляеми ракети и дронове до танкове Abrams, засега "държи фронта“ по отношение на произведените от Lockheed Martin изтребители F-16.

Но може да се натрупа достатъчно инерция, която да тласне Вашингтон към следващото най-добро нещо: да позволи на други страни, които разполагат с F-16, да изпратят свои собствени самолети в Украйна.

Кампанията за натиск е многопосочно усилие на приятелски настроени европейски правителства, американски законодатели от двете партии и, най-гласно, украинското ръководство. Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски пътува из Европа, настоявайки за повече помощ, особено по отношение на самолетите.

А във вторник Обединеното кралство обяви създаването на международна коалиция от държави, фокусирани върху доставката на F-16 за Украйна. Освен това Лондон скоро ще започне да обучава украински пилоти да управляват модерни изтребители; Белгия бързо последва примера, заявявайки, че също може да обучава пилоти.

Въпросът за F-16 се очаква да надвисне над срещата на Г-7 в Япония тази седмица, а дискусиите вероятно ще продължат на годишната среща на върха на лидерите на НАТО в Литва през юли.

Докато Белият дом многократно е отхвърлял възможността за предаване на F-16 от ВВС на САЩ на Украйна, той никога не е изключвал одобряването на трансфер от трета страна. Държавите, които са закупили F-16 или друга оръжейна система от САЩ, трябва първо да поискат одобрението на Вашингтон, преди да ги прехвърлят на трета страна. САЩ са отхвърляли искания в миналото, ако са били налице опасения относно трансфера на специфични чувствителни технологии.

Помолен за коментар, говорител на Пентагона припомни за статия в Politico от януари, в която се цитират думите на висш служител на Министерството на отбраната, който казва: "Не мисля, че сме против“ идеята за трансфер на трета страна. Служителят, който подобно на други цитирани е пожелал анонимност, подчерта, че решение по въпроса не е взето.

Екипът на Байдън предложи дискусиите за доставка на F-16 да изчакат до края на войната. Но някои европейски съюзници на САЩ вече започнаха да предприемат стъпки към предоставяне на модерни изтребители - или поне обучение - за Украйна.