Йенс Столтенберг все още не може да напусне - ЕС може да има нужда от него, докато не размести собствените си лидери в Брюксел, пише европейската редакция на Politico.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Това е зараждащото се настроение сред съюзниците от НАТО, тъй като генералният секретар на военния Алианс наближава края на мандата си и страните не успяват да се обединят около консенсусен приемник. 

Близо десетилетният мандат на Йенс Столтенберг в НАТО, който е многократно удължаван, изтича тази есен. Но съюзниците от НАТО сега обмислят възможността да удължат мандата му отново до срещата на върха на Алианса във Вашингтон следващата година, според дипломати.

Ходът, разбира се, ще даде на лидерите повече време да намерят наследник. Но това също така ще тласне решението към година на избори за ЕС, позволявайки му да стане част от политическата битка за това кой ще управлява основните институции на ЕС през следващите пет години. 

Подобно на висшия пост в НАТО, позициите на ЕС изискват геополитическо балансиране. И наличието на четири позиции за раздаване вместо една може да помогне за облекчаване на тези преговори, позволявайки на страните да подкрепят кандидат в НАТО, например, в замяна на това, че предпочитаният от тях кандидат ще бъде поставен начело на Европейската комисия. 

Това не е решение, което всички харесват. 

Запитан дали европейските съюзници биха приели надпреварата в НАТО да стане част от конкуренцията за най-високи позиции в ЕС, високопоставен дипломат от Централна Европа е заявил: "Сигурен съм, че за някои от нас определено не“. 

Но, е добавил: "за други, да“. 

НАТО и ЕС: Най-после заедно

Така или иначе, ако НАТО не успее да намери заместник на Столтенберг през следващите няколко седмици, генералният секретар на Алианса вероятно ще остане, са заяили дипломатите. 

Това може да направи работата в НАТО още едно място за запълване, докато европейските лидери се пазарят за висшите постове в ЕС.

Дискусията за ЕС ще се засили след европейските избори следващия юни, когато хората гласуват за нов Европейски парламент. След това резултатите ще повлияят на това кой ще управлява изпълнителната власт на ЕС, Европейската комисия и Европейския съвет, който събира 27-те лидери на блока, както и парламента.

Резултатът може също така да повлияе на това кой ще поеме поста в НАТО, ако всички работни места се обединят в един политически дискус. 

Някои съюзници нямат нищо против да вземат тези решения в една и съща времева рамка, но други са предупредили да не се смесват двата свята. 

"Нуждаем се от най-подходящия кандидат, който може да обедини [трансатлантическата] общност, но не и да поставя изкуствени бариери“, е заявил високопоставен дипломат от Източна Европа в петък. Дипломатът е подчертал, че те "не са против" кандидат от ЕС. "Но защо свързване? Каква е обосновката на това?“ 

Висшият западноевропейски дипломат също така е признал, че са чули опасения, че удължаването може да "усложни още повече“ ситуацията и да направи НАТО да изглежда като "утешителна награда“. 

Столтенберг, от своя страна, многократно е настоявал, че не иска да остане, до точката, в която повтарящите се въпроси за бъдещето му при всяка поява в пресата и внимателно репетираните, формулирани отговори са придобили комични аспекти. 

Въпреки това като генерален секретар от 2014 г. насам, Столтенберг получава удължаване след удължаване. 

А през последните седмици съюзниците се борят да постигнат консенсус около някой от водещите кандидати да го заменят, включително датския премиер Мете Фредериксен и британския министър на отбраната Бен Уолъс. 

Нерешителността произтича от много дългия списък с предпочитания на съюзниците: много столици искат бивш ръководител на правителството - някой с опит да управлява трудни трансатлантически политики, особено ако в САЩ бъде избран по-изолационистки президент. 

Редица столици също предпочитат силна кандидатура. Някои правителства от ЕС настояват, че след почти десетилетие генерален секретар извън ЕС, следващият трябва да дойде от блока. А за някои е важно следващият ръководител да дойде от страна, която е сериозна относно разходите за отбрана. 

В допълнение на това, с бушуващата война на континента, ситуацията стана далеч от чувствителна - следващият генерален секретар трябва да бъде някой приемлив за "ястребите", но който големите капитали смятат за достатъчно хладнокръвен. 

Много малко лидери отговарят на критериите. И няколко имена, които биха могли да спечелят широка подкрепа, като нидерландия премиер Марк Рюте, заявиха, че не се интересуват. 

В резултат на това идеята за удължаване на срока на Столтенберг сега се прокрадва в публичните коментари на длъжностни лица.

"Ако не постигнем съгласие за кандидат, НАТО, разбира се, няма да остане без генерален секретар“, е заявил германският министър на отбраната Борис Писториус пред репортери във време на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. "И следователно аз, разбира се, подкрепям удължаването.“

А датчанката Фредериксен, която по-рано е сочена за водещ кандидат, е заявила тази седмица, че ще подкрепи Столтенберг, ако той иска да остане. 

"Аз не съм", е заявила датчанката в телевизионно интервю, "на път към НАТО".