Интересите на Украйна и западните страни не съвпадат изцяло по отношение на Крим, заключава изданието Politico след поредица от разговори с американски официални лица.  

В интервю за медията няколко представители на администрацията във Вашингтон изразяват загриженост относно възможните последици от опит на Украйна да си върне Крим. Според вестника се предполага, че има възможност руският президент Владимир Путин да отговори с ескалация на подобна ситуация, нещо, което нито американски, нито други западни официални лица искат. "Все повече се усеща, че интересите на Запада и Украйна не съвпадат напълно по въпроса за Крим“, заключава изданието.

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак по-рано съобщи за предполагаемо предстоящо нападение срещу Крим, без да уточнява времето на началото му. В събота украинският заместник-министър на отбраната Володимир Гаврилов също заяви в интервю за Sky News, че украинските войски ще бъдат в Крим до декември и че военните действия ще приключат до пролетта на 2023 г.

На свой ред ръководителят на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията Виктор Бондарев заяви в понеделник, че Киев няма ресурси да атакува Крим, а Западът "няма да положи реални усилия да помогне на Украйна в тази авантюра".