Идеята за прехвърляне на американски изтребители F-16 на Украйна набира все по-голяма подкрепа в Пентагона, но все още не е взето окончателно решение по въпроса, съобщава изданието Politico, позовавайки се на свои източници.

По данни на редакцията някои представители на Пентагона настояват ведомството да подкрепи доставките на бойните самолети в Украйна. В същото време, според един от представителите на Пентагона, както и два други двама източника, предложението набира все по-голяма подкрепа. "Не мисля, че срещаме съпротива“, увери високопоставен военен пред изданието. Той обаче отбеляза, че окончателното решение по въпроса все още не е взето.

Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви по-рано тази седмица, че Вашингтон е в постоянни дискусии с Киев относно доставката на оръжия, но няма нови съобщения относно прехвърлянето на изтребители, включително на F-16.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, след решението на западните страни да изпратят танкове в Киев, призова и за предаването на модерни бойни самолети. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба на свой ред допълни, че някои европейски колеги работят по въпроса за предоставянето на Киев на изтребители F-16.