Хърватия ще проведе парламентарни избори на 17 април, съобщи президентът Зоран Миланович в петък (15 март), пише европейската редакция на Politico.

Парламентът на страната е разпуснат в четвъртък, което проправя пътя към изборите. Всички 143-ма депутати, които присъстваха на заседанието, гласуваха в подкрепа на този ход.

През последните месеци правителството на министър-председателя Андрей Пленкович се сблъска с демонстрации, водени от лявата опозиция, която поиска предсрочни избори. Пленкович - който е начело на хърватското правителство от 2016 г. - и неговата дясноцентристка партия Хърватски демократичен съюз (HDZ) са обвинявани в корупция от опозицията, включително от самия президент.

"Андрей Пленкович е главният защитник на престъпността и корупцията", заяви Миланович през февруари, след като спорното назначение на главния прокурор на страната предизвика скандал. Президентът заяви, че целта на Пленкович е "да скрие или заличи всички следи от корупция, престъпност и партийно-политическо облагодетелстване, водещи до бивши и настоящи служители на неговото правителство".

Пленкович , който в качеството си на министър-председател определя националния дневен ред и може да назначава служители от кабинета, настояваше за назначаването на Иван Турудич, който е обвинен във връзки с лица, заподозрени в корупция. В сряда Турудич положи клетва като главен прокурор.

Миналия месец Педжа Гърбин, ръководител на Социалдемократическата партия, разкритикува избора, който според него "забивапоследния пирон в ковчега" на правосъдието.

Пленкович отрича обвиненията в злоупотреби.

Парламентарните избори през април ще дадат началото на така наречената "супер изборна година" в Хърватия. След европейските избори през юни хърватите ще гласуват и на президентски избори по-късно тази година.

Въпреки че президентът има право да предлага изменения на конституцията и да свиква извънредни заседания на парламента, повечето от правомощията му са предимно церемониални.

По-късно в петък Социалдемократическата партия разкри, че настоящият президент Миланович ще бъде нейният кандидат за министър-председател. Миланович направи кратка реч и заяви, че е почувствал нуждата да се кандидатира поради "налагането на един Турудич".

"Това не е последната капка, това е кофата, която преля септичната яма на всички нечистотии, които задушават страната ни от години", избухна той.