В кризата, предизвикана от пренасищането с украинско зърно, която вкара Киев в конфликт с европейските му съюзници и остави Брюксел на милостта на полската предизборна политика, Европейската комисия пося слабост през пролетта и сега, през есента, жъне последствията, коментират в редакцията на изданието Politico.

Изследователят от брюкселски мозъчен тръст и търговски експерт Дейвид Клайман, твърди, че резултатът е ужасен за Украйна и Европейския съюз като цяло и извежда на преден план липсата на политическо лидерство.

"Това е ужасен резултат за Украйна и Европейския съюз като цяло. Не е ясно как председателят на Европейската комисия позволи солидарният внос на зърно от ЕС да ескалира в двустранна полско-украинска конфронтация... Това впечатление се засилва от факта, че Комисията все още не е посочила каквото и да е намерение да съди Полша и Унгария за очевидното им нарушение на правото на ЕС“, казва Клайман.

Източните столици на ЕС предупредиха, че ще наложат свои собствени забрани за внос, ако ограниченията в Общността изтекат. Комисията обаче разреши това да се случи. Сега ЕК представлява Полша, Унгария и Словакия в очертаващата се битка в световната търговска организация - дори и да не е съгласна с тяхната позиция.

Ограниченията на вноса не само нанасят икономически удар на Украйна - селскостопанските продукти представляват две пети от приходите от износ преди пълномащабното нахлуване на Русия миналата година - но също така представляват нарушение на правилата на единния пазар на ЕС.

Авторът на материала припомня, че за да избегне скандала, Европейската комисия реши със задна дата да ратифицира ограниченията, въвеждайки извънредни мерки за защита на пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледа. Това постави изпълнителната власт на ЕС в трудна позиция.

"Това е плаващият пясък, който Комисията създаде, когато за първи път предостави изключението. След като тогава се поддадохме на изнудването, сега е много трудно да се измъкнем по елегантен начин“, коментира дипломат от ЕС.

Ако деескалацията, на която се надяват европейските чиновници, се окаже мираж, това ще постави Европейската комисия в трудна позиция. Други държави от ЕС са все по-нервни от прецедента на чертане на границите на единния пазар чрез едностранни забрани.

Авторът припомня, че полският министър на земеделието Робърт Телус държа предизвикателен тон на последната среща на министрите на земеделието на ЕС в Брюксел, като заяви пред репортери, че не е загрижен за възможни ответни мерки от страна на Комисията. "На 15 април направихме много повече, блокирахме всичко. И какво стана? Нищо“, припомни той.