Десетият пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия няма да включва допълнителни икономически мерки, а по-скоро ще затвори "вратичките“ във вече приетите ограничения, пише изданието Politico, позовавайки се на източници.

Според събеседници на редакцията към новия пакет от санкции "не остава много какво да се добави“. Следователно не става въпрос за "истински пакет“, а за допълване на вече приети ограничения. Не се уточнява обаче как точно ще работи този механизъм.

Уточнението, че десетият пакет от санкции ще запълни пропуските във вече приетите ограничения, бе направено по-рано от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите й десетият пакет от санкции ще включва ограничения в размер на 10 млрд. евро. Предвижда се той да бъде приет до годишнината от началото на войната в Украйна – 24 февруари.

Депутатите на ЕП, които призоваха за нов пакет от санкции срещу Русия в резолюция от 2 февруари, поискаха изтласкването на руски компании като "Лукойл“ и "Росатом“ от европейския пазар, налагането на ембарго върху вноса на всички видове руски изкопаеми горива и уран, както и цялостно отказване от използването на газопроводите "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“.