Действията, предприети от администрацията във Вашингтон през последната година, насърчиха Русия, Иран и Китай да си сътрудничат по-тясно, коментират в американската редакция на изданието Politico.  

"През последната година САЩ наложиха широки санкции срещу Русия, като в същото време заеха изключително войнствена позиция срещу Китай. Този подход се изразява в политики, които варират от строг контрол върху износа до открита подкрепа за Тайван и възможността за забрана (на социалната мрежа) TikTok.В същото време администрацията на (президента на САЩ Джо) Байдън по същество продължи да следва политика спрямо Иран, която предполага (запазване) на статуквото. Опитите за възстановяване на иранската ядрена сделка се провалиха“, пише изданието.

"В това отношение и трите страни са в различна степен под влиянието на наложените от САЩ санкционни режими и не е изненадващо, че те започнаха да си сътрудничат по-тясно“, отбелязват от редакцията. Иран е в последния етап на присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество - форум по въпросите на сигурността, ръководен от Китай и Русия. Китай помогна за постигането на споразумение между Иран и Саудитска Арабия, се допълва още в статията.

Изданието изразява увереност, че започващото на 20 март посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва "трябва да даде известна представа колко силно става партньорството между двете страни.

Според вестника "миналата година е дала важен урок" на Москва, Пекин и Техеран. А именно – че "каквито и да са проблемите между тях, те имат много по-голям проблем със САЩ“.

Според представената в материала гледна точка САЩ имат два варианта за противодействие. Първата от тях е "продължаване на политиката, насочена срещу тази група държави в обозримо бъдеще“. В този случай, както посочва изданието, за Вашингтон ще бъде трудно да събере "коалиция за сдържане".

"Индия, например, може да се съгласи със сдържането на Китай, но може да й е по-трудно да се противопостави на Русия поради исторически връзки“, се казва в статията. Според Politico вторият начин са опитите на САЩ да се възползват от противоречията между тези страни и да се опитат да ги разделят.