В интервю за европейската редакция на изданието Politico новият министър на отбраната на България Тодор Тагарев подчерта, че страната ни се стреми да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които се нуждае, за да продължи да се бори с руските войски.

Министрите на отбраната на НАТО са на двудневна среща в Брюксел, за да обсъдят как да увеличат индустриалния капацитет на коалицията за подкрепа на Украйна, както и способностите за отбрана и възпиране в навечерието на ключовата среща на върха във Вилнюс следващия месец.

През май страните от ЕС финализираха сделка за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година, като се съгласиха да изпратят незабавно боеприпаси от собствените си запаси. Те се споразумяха за 1 милиард евро за тази част от плана и още 1 милиард евро за схема за съвместно снабдяване, за да осигурят маршрути до Украйна и да попълнят запасите си. Комисията също така предложи инициатива от 500 милиона евро за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжия.

Като част от този натиск Европейската агенция по отбрана (EDA) стартира проект за държавите-членки за съвместно снабдяване с амуниции, за да попълнят запасите си или да ги изпратят в Украйна. Досега България е една от само две страни от ЕС - военно неутрална Ирландия е другата - които не са се присъединили към схемата EDA.

"Ние много ясно се стремим към присъединяване към тази коалиция“, увери Тагарев в интервю за изданието. "Мисля, че ще можем да осигурим част от необходимите боеприпаси за Украйна“.

По думите му "няма политическо решение... но със сигурност ще положим усилия и вярвам, че ще намерим начин“.

Този ход бележи рязък обрат за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност, в който се проведоха избори пет пъти само за две години.

"Президентът Румен Радев, смятан от някои за твърде мек към Русия и който се радва на безпрецедентни правомощия да назначава последователни временни правителства, изключи възможността да се присъедини към коалицията в края на март“, подчертават от редакцията.

През декември българските депутати дадоха зелена светлина за пакет от военна помощ за Украйна след много вътрешни борби - макар че той бе основно ограничен до по-леки оръжия.

Въпреки това се съобщава, че страната тайно е доставяла до една трета от нуждите на Украйна от боеприпаси в ранните фази на войната чрез посредници, упълномощени от нейното предишно проевропейско правителство.

Предимството на официалното присъединяване на София към коалицията е, че "традиционно България… се е специализирала в производството на малки оръжия, леки въоръжения и боеприпаси“ от съветско време, казва Тагарев.

Все пак военният експерт и служител на отбраната твърди, че даряването на изтребители МиГ-29 и системи за противовъздушна отбрана би било "предизвикателство“, тъй като запасите на България са необходими за задоволяване на собствените нужди на страната – като същевременно призна, че голяма част от танковия парк на страната е на половин век.

Тагарев също заяви, че страната е на път да изпълни обещанието на НАТО за увеличаване на разходите за отбрана до два процента от БВП "до 2024 г.“, което той настоя, че трябва да бъде "минимум“.

Украйна също трябва "абсолютно“ да бъде допусната в НАТО, "когато условията го позволяват“, добави той – което означава веднага след като приключи войната.

И все пак налагането на тази гледна точка няма да е лесно в страна, в която само 46 процента от хората смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия, според проучване от декември, в сравнение със средна стойност за ЕС от 88 процента.

"Много съм притеснен“ за влиянието на Москва в България, призна Тагарев, като добави, че обмисля създаването на нови специализирани звена, които да се справят с руските дезинформационни кампании.

"Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме ефективно на руската пропаганда, кампании за дезинформация и всякакъв вид друго влияние, което имаме в страната. Руският посланик тук и някои други политически партии, влиятелни политици, говорят с един и същи глас – и това не е гласът на нашите съюзници“, коментира още министърът.