По случайност през 2024 г. не само Америка ще избере президент, но и Европа ще избере следващия си списък от висши служители на ЕС, забелязаха от европейската редакция на Politico. 

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

И като Джо Байдън официално стартира кампанията си за преизбиране миналата седмица, президентът на САЩ вече е една крачка по-близо до срещата с избирателите си, в рамките на месеци, от колегата си от ЕС Урсула фон дер Лайен, която все още решава дали да се кандидатира за втория си мандат на върха на Европейска комисия.

В много отношения личната химия между двамата е в бюлетината. Двамата лидери изградиха силни връзки, докато бяха заедно на поста, въпреки постоянните търкания между САЩ и Европа за всичко - от мита, през субсидии и до споразумения за сигурност.

Това означава, че дали дуото ще остане или ще си отиде, неизбежно ще има дълбоки последици за трансатлантическия съюз.

Победеният Байдън може да означава завръщане на Доналд Тръмп, който като президент започна търговска война с Европа, открито постави под въпрос мултилатерализма и постави Европейския съюз, като враг. А напускането на фон дер Лайен би лишило преизбрания Байдън от решителен съюзник на ЕС по деликатни теми, като санкциониране на Русия и държане на Китай на разстояние. 

Ако и двамата си тръгнат, трансатлантическите отношения ще навлязат в неизследвана територия.

Това е сценарий, пред който техните поддръжници не са склонни да се изправят.

"Имаме късмет, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът Байдън са там, където са днес“, заяви пред POLITICO конгресменът Грегъри Мийкс, най-добрият демократ в комисията по външни работи на Камарата на представителите. "Необходими са лидерство и морална яснота, за да ръководим коалиции от съюзници и партньори в справянето с нашите общи глобални предизвикателства.“

Той цитира неотдавнашната координация на санкциите срещу Русия след нейното пълномащабно нахлуване в Украйна, като доказателство за тесните отношения. Това е коренна промяна от 2014 г., заяви Гарднър, припомняйки опита си от работата с ЕС за съвместно санкциониране на Москва след анексирането на Крим. 

"Разликата между това колко далеч и колко бързо напреднахме по отношение на санкциите е забележителна“, заяви той. "Това е много сложен процес. И двете страни надхвърлиха всичко, което беше договорено през 2014 г.

Част от това се дължи на среща между фон дер Лайен, 64-годишният бивш министър на отбраната на Германия, и Байдън, 46-ият президент на САЩ, който беше отблизо запознат с украинската политика, след престоя си, като вицепрезидент по време на администрацията на Обама.

Докато Вашингтон рисуваше ужасни предупреждения за намеренията на Русия спрямо Украйна в края на 2021 г., малко хора в Европа ги слушаха. Фон дер Лайен е на критична среща в Овалния кабинет през ноември същата година с Байдън, който току-що е бил на брифинг на служители на националната сигурност и разузнаването относно струпването на руски батальони близо до украинската граница, алармира фон дер Лайен.

"Президентът е много загрижен“, спомня си един европейски служител миналия октомври, говорейки при условие за анонимност. "Това беше време, когато никой в ​​Европа не обръщаше внимание, дори разузнавателните служби.“

След срещата екипът на фон дер Лайен работи тайно с администрацията на САЩ върху пакет от санкции, които биха могли да бъдат приети, ако Москва реши да изпрати войски през границата. Когато Русия нахлу, Комисията вече е готова за работа.

Не всичко е розово

Въпреки че войната в Украйна тласна Европа и САЩ да се сближат, не всичко върви гладко.

Ранен признак за предстоящи проблеми е решението на Америка да избере отбранителен пакт с Австралия и Обединеното кралство, известен като AUKUS. Решението коства на Франция договор за подводница за няколко милиарда евро и предложи смразяващо напомняне на Европа за това къде се намира в глобалния ред.

По същия начин планът за премахване на митата за стомана и алуминий от ерата на Тръмп за ЕС все още остава неразрешен повече от две години през президентството на Байдън. Двете страни трябва да сключат нова сделка тази година или да рискуват връщането на митата.

Но най-голямото напрежение в отношенията е Законът за намаляване на инфлацията на Байдън. Епохалното законодателство на президента в областта на климата предизвика гняв в Европа, тъй като огромните американски субсидии примамиха европейските компании.

Оттогава фон дер Лайен е заета да се опитва да изглади отношенията. Посещението в Белия дом миналия месец не доведе до сериозен пробив, но тя твърди, че се е поставила основата за промени, които ще позволят на европейските производители на автомобили да се възползват от данъчни облекчения за зелена енергия. Двамата партньори също се споразумяха да работят заедно за укрепване на сътрудничеството в областта на суровините.

Предполагаемата близост на Фон дер Лайен с Байдън разбуни някои хора. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел постави под съмнение дали Европа трябва да впряга каруцата си здраво към Съединените щати, особено що се отнася до политиката към Китай. Това е гледна точка, повторена от френския президент Еманюел Макрон, който предупреди Европа да не става "последовател“ на САЩ в интервю за POLITICO и френския вестник Les Echos. 

Докато фон дер Лайен обмисля дали да се кандидатира за втори петгодишен мандат начело на Комисията, в Брюксел се разпространяват спекулации относно нейното бъдеще.

Бившият министър на отбраната е свързван с предстоящото овакантяване на поста начело на НАТО, въпреки че позицията се отваря доста преди края на нейния мандат, като шеф на Комисията.

САЩ, въпреки че имат най-голямата дума, кой ще получи работата в НАТО, може би ще предпочетат някой ,който е ухо на Белия дом, начело на ЕС.

За Гарднър, бившият посланик на САЩ, позицията на фон дер Лайен за Китай е една от най-близките индикации за силата на връзката между администрацията на Байдън и Европейската комисия. Изпълнителната власт на ЕС се приближи към по-твърдата позиция на САЩ спрямо Пекин, въпреки че някои от най-мощните страни в Европа предупреждават, че ЕС трябва да остане икономически ангажиран с Китай. 

"Тогава Комисията и институциите на ЕС бяха на много различно място по отношение на Китай и предизвикателството на Китай“, заяви Гарднър. "Бързо напред днес , политическите съобщения не показват съвсем привеждане в съответствие със Съединените щати, но ЕС се приближи много повече до гледната точка на САЩ.“

Докато Съединените щати бият предупредителния звънец за геополитическите амбиции на Пекин, особено що се отнася до Тайван, Байдън може да открие, че се нуждае от този подкрепящ глас за Китай, който фон дер Лайен предлага. Като се има предвид съпротивата на някои фигури от ЕС,не на последно място Макрон, срещу светогледа на Америка в Азия, Байдън може да се нуждае от цялата подкрепа, която може да получи.