Представители на Пентагона изразиха разочарование от реакцията на администрацията на президента Джо Байдън на атаките срещу търговски кораби в Червено море и омаловажаването на заплахата за плавателните съдове на САЩ в региона, съобщава изданието Politico, като се позовава на източници от американското военно ведомство.

"Трудно е да си представим, че американските кораби биха били под [такава] заплаха по всяко друго време. Ако нашите кораби видят, че нещо идва към тях, те ще го смятат за заплаха и ще го свалят“, коментира представител на Пентагона, пожелал анонимност.

Както отбелязва Politico, цитирайки друг представител на Министерството на отбраната на САЩ, сдържаната реакция на американските власти срещу атаките срещу кораби в Червено море може да бъде причинена и от желанието да се "избегне нежелана ескалация“ в региона, където напрежението достигна пик заради конфликта в Ивицата Газа.

Централното командване на САЩ съобщи на 3 декември, че е имало четири атаки с ракети и безпилотни летателни апарати срещу три търговски кораба в международни води в южната акватория на Червено море. Разрушителят с управляеми ракети Carney на ВМС на САЩ, се отбелязва в изявлението, "свали дрон, изстрелян от контролирана от йеменските бунтовници територия“, както и други БпЛА и ракети. Според американската страна хутите са действали с подкрепата на Иран. По-рано помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон не може да каже с достатъчна увереност, че разрушителят Carney е бил обект на атаката.