Балканските лидери разкритикуваха целта на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел  за разширяване на ЕС през 2030-та година, пише европейската редакция на Politico.

Страните кандидатки за членство в ЕС обвиниха брюкселските институции в разместване на целите и изразиха редица опасения относно графика на Мишел.

Говорейки на форум в Блед, Словения, в понеделник, председателят на Съвета посочи, че ЕС трябва да е готов да приеме нови членове през 2030 г. в опит да даде нова енергия на дебата за разширяване на ЕС. Но думите му бяха посрещнати с раздразнение от лидерите на Западните Балкани и Европейската комисия, които отказаха да одобрят целта.

Албанският премиер Еди Рама изрази съмнения, че страната му ще бъде готова да се присъедини до 2030 г., но той хвърли вината върху Брюксел за това.

"Не трябва да има само реформи и критики, които са необходими, но и най-последователна подкрепа, и не говоря само от финансова гледна точка, но и достъпа до пазара на нашите предприятия“, заяви албанският лидер, отбелязвайки че ЕС изостава от САЩ и Китай във финансовата си подкрепа за инфраструктурата в региона.

Някои балкански страни са страни кандидатки за членство в ЕС от години, което предизвиква опасения в региона, че Брюксел не иска те да се присъединят към клуба. Но войната в Украйна съживи дебата за разширяването, който ще бъде обсъден от лидерите на ЕС на неофициална среща в Испания през октомври.

Говорейки в Блед, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обвини ЕС, че измества целите и забавя разширяването на ЕС.

"Първата причина е, че процесът отнема много време и не се вижда край. Второто е, че критериите или това, което трябва да направите, за да напреднете, непрекъснато се променят“, посочи тя.

Нейният черногорски колега Дритан Абазович също разкритикува ЕС, че не спазва обещанията си на Балканите.

"Не е честно от нас да се иска да направим нещо, а след като го направим, те казват: "Това е добре, но сега не е моментът за нещо“, заяви той.

"2030 г. е твърде далеч за нас“, добави Абазович, имайки предвид целта на Мишел.