Активисти на германското екологично движение "Последното поколение" бяха задържани под стража за срок от 30 дни за провеждане на протести в центъра на Мюнхен, в резултат на които движението в града бе почти напълно парализирано, съобщава националният ежедневник Die Welt, като се позовава на представител на местната полиция.

Припомня се, че в четвъртък следобед 17 активисти на движението блокираха в двете посоки многолентов път на една от ключовите точки в историческия център на града, като се залепиха за пътното платно. В резултат се стигна до значителни ограничения на движението за повече от два часа.

Като предпазна мярка 12 екоактивисти бяха задържани за срок от 30 дни. "Не можем да позволим това нарушение на закона да се превърне в норма“, подчерта министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман. "Много, много рядко се прилага подобна мярка. Наистина е голямо изключение", допълни говорител на районното полицейско управление в Мюнхен.Лицата на възраст между 18 и 79 години, участвали в акцията, са привлечени под наказателна отговорност за нарушаване на закона за провеждане на събрания. 15 от тях обаче са повторили същото действие на същото място няколко часа по-късно.

Това не е първата акция на представители на движението в Германия. В сряда те напръскаха с боя фасадите на сгради, в които се помещават централите на управляващите партии – "Зелени“, Свободната демократическа партия и ГСДП. В понеделник двама екоактивисти се качиха на табели над натоварената магистрала А100 в германската столица, принуждавайки полицията да затвори движението по съответния участък от пътя. В резултат на това линейка попадна в задръстване и не успя да стигне навреме на място на инцидент с пострадал велосипедист.

Миналата седмица членовете на "Последното поколение" заляха с картофена супа картина на френския художник Клод Моне (1840-1926) в музей в Потсдам. Щетите се оценяват на петцифрена сума.