Полицейски кордон пази района около църквата "Св. Спас“ в Скопие, където са положени тленните останки на революционера Гоце Делчев. Така бяха осуетени плановете на група граждани на Северна Македония със знамена, транспаранти и столове, да организират "нощна стража“ край гроба на революционера в навечерието на честването на 151-ата годишнина от рождението му, съобщават редица македонски медии, сред които информационната агенция "Макфакс“ и електронното издание "Плюс Инфо“.

Уточнява се, че "граждани се събраха на улица "Самулова“, която води към църквата "Свети Спас“, но по-късно съобщиха в социалните мрежи, че не могат да се придвижат към гроба на Гоце Делчев, защото има полицейски кордон“.

Въпреки това инициаторите призоваха и други да се присъединят към тях в намерението да пазят гроба и обявиха, че ще останат до утре.

Друга група от около стотина души се е събрала на площад "Македония“, откъдето се е отправила към църквата "Св. Спас“, но също е била спряна от служителите на реда, които съблюдават за спазването на реда в района. В знак на протест те са започнали да пеят  патриотични песни и да скандират "Никога Северна, само Македония".

Тържеството за годишнината от рождението на Гоце Делчев ще започне утре от 9:00 часа местно време (10:00 часа българско време).