Съдът в Хага смята, че полет MH17 на "Малайзийски авиолинии“ е бил свален от система за противовъздушна отбрана "Бук" от поле близо до Первомайски. Това обяви съдия Хендрик Щайнхуис на заседанието, обявявайки присъдата по наказателното дело за катастрофата на "Боинг“-а в Украйна през юли 2014 г., предава ТАСС.

"Съдът е на мнение, че "Боинг"-ът  се е разбил при изстрелване на ракета от системата за противовъздушна отбрана "Бук" от поле близо до село Первомайски . Всички 298 души на борда са загинали", цитира агенцията заключението на магистратите.

Пътническият "Боинг-777" на компанията "Малайзийски авиолинии", изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. в Донецка област на Украйна, в резултат на което загинаха 298 души - граждани на десет държави. Съвместният екип за разследване обяви през юни 2019 г., че е идентифицирал група от четири лица, заподозрени в участие в инцидента. Това е бившият началник на милицията на Донецката народна република Игор Гиркин (Стрелков) и неговите подчинени Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко. Процесът срещу тях започна на 9 март 2020 г. Обвиненията срещу тях бе в доставката на зенитната установка "Бук" в Украйна от територията на Руската федерация.

Процесът се провежда задочно, интересите на Пулатов се представляват от двама нидерландски адвокати. За всички обвиняеми Прокуратурата поиска доживотен затвор. Адвокатите на близките на жертвите също търсят финансови обезщетения за своите клиенти. Дебатът на страните приключи на 10 юни с изказване на защитата, която настоява за оправдаване на своя клиент.