Днес Русия извърши "покушение" на критичната енергийна структура на Украйна с 12 балистични ракети. ВВС на украинските въоръжени сили изясниха какво са използвали руснаците в деня на ударите по Днепровската водноелектрическа централа – един от най-големите и ключови енергийни обекти в страната, пише УНИАН.

Русия е извършила комбинирана атака със 151 различни видове ракети и дронове. Украинските ПВО  съобщават за унищожени 55 БПЛА Shahed и 37 крилати ракети. Това са общо 92 цели.

Какво изстреля Руската федерация в нощта на 22 март:

63 ударни БПЛА от типа "Shahed-136/131" (район Приморско-Ахтарск - Русия);

12 балистични ракети "Искандер-М“ (Белгородска област, Крим);

40 крилати ракети Х-101/Х-555 (от тринадесет стратегически бомбардировача Ту-95МС - водите на Каспийско море);

5 крилати ракети Х-22 (от пет бомбардировача Ту-22М3 - Ростовска област);

7 аеробалистични ракети Х-47М2 "Кинжал" (с десет МиГ-31К - Тамбовска област);

2 управляеми авиационни ракети Х-59 (от два Су-30 (Су-34) - Запорожка област);

22 зенитни управляеми ракети С-300/С-400 (Белгород, Курска област).

Последствията от удара по Днепровската ВЕЦ

Днес Русия предприе най-голямата си атака срещу енергийната система на Украйна и удари водноелектрическата централа Днепър, един от най-големите обекти на украинската критична инфраструктура. Като цяло различни енергийни съоръжения в цялата страна бяха под прицела на руснаците. Това заяви сутринта председателят на борда на "Укренерго“ Владимир Кудрицки.

По думите му щетите на ДнепроВЕЦ са значителни, точната ситуация по работата на съоръжението може да се изясни през деня. В същото време той подчерта, че все още няма информация или опасност от скъсване на дига. Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко също коментира този въпрос.