Руски експерти за първи път показаха вътрешното устройство на крилатите ракети Storm Shadow във видео, заснето от журналисти на РИА Новости.

Storm Shadow е стелт ракета с въздушно базиране. Изстрелва се от самолет. Обхвата й на поразяване е от 250 до 560 километра в зависимост от модификацията. Разработена е съвместно от Франция и Обединеното кралство (във Франция се нарича SCALP и се произвежда от концерна MBDA). Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) активно използват Storm Shadow от миналата година.

Експерти, чието "ниво и квалификация са достатъчно високи за такава работа“, започнаха да демонтират единици и компоненти на Storm Shadow, за да проучат техните тактико-технически характеристики.

"Наскоро бяхме тясно ангажирани в изучаването на крилатите ракети Storm Shadow. Работим върху технологии за тяхното неутрализиране. <...> Понякога работата на противовъздушната отбрана (води до факта, че – бел. ред.) ракетата е не се унищожава, а пада на земята, а бойните глави остават. Разработени са алгоритми и инструмент за неутрализиране на бойните глави на ракетата“, уверява събеседник на агенцията.

На видеото той показва обтекателя на главата, който се изхвърля при приближаване до целта, обезвредения предпазител на бойната глава и долната част, където е монтиран предпазителят. По думите му получените данни се прехвърлят в различни отдели и центрове за обучение.

"Ние подхождаме много подробно към изучаването, към принципите на работа. Ракетите непрекъснато се подобряват, но силите за противовъздушна отбрана също се подобряват поради факта, че е възможно да се получат определени компоненти и алгоритми на работа“, обяснява специалистът.

На кадрите се вижда процесът на разглобяване на ракетата: частично счупеното крило, разгъващия се блок, конструкцията на бойната глава, основния заряд. Storm Shadow има тандемна бойна глава, предназначена да поразява силно защитени цели като бетонни бункери. Кумулативният предварителен заряд пробива дупка в армировката за основния заряд.

Видеото показва също турбореактивния двигател, лопатките на компресора с ниско налягане, материали, от които са сглобени ракетата и тялото й, включително композитния материал на крилото, различни малки елементи на устройството, обозначения, характер на връзките и крепежни елементи.

Въз основа на общото състояние на оцелелия корпус може да се заключи, че ракетата не се е задействала по обичаен начин при попадението в целта, а е била потисната от системи за радиоелектронна борба или е паднала поради техническа неизправност. Няма признаци Storm Shadow да е поразена от система за противовъздушна отбрана.