Военен сателит, изстрелян от Северна Корея миналата седмица, е направил снимки на Белия дом, Пентагона и атомните самолетоносачи, акостирали в американска военноморска база, съобщава агенция KCNA.

По данни на агенцията лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се е запознал с доклада за използването на разузнавателния спътник, документът е предоставен от Центъра за общ контрол и регулиране на Пхенян към Главното държавно управление на аерокосмическите технологии. По-специално центърът е представил снимки, направени от сателита.

"Държавната аерокосмическа администрация представи снимки на военноморската база Норфолк, корабостроителницата Нюпорт Нюз и района на летището на американския щат Вирджиния, направени в 23:35:53 часа местно време (16:35:53 часа българско време) на 27 ноември, и снимки на Белия дом и Пентагона във Вашингтон, заснети в 23:36:25 часа (16:36:25 българско време) на 27 ноември“, пояснява агенцията.

Отбелязва се, че на снимките се виждат четири атомни самолетоносача на ВМС на САЩ и един британски самолетоносач.

Северна Корея изстреля разузнавателен сателит на 21 ноември. Ден след като сателитът навлезе в планираната орбита, властите в Пхенян обявиха, че са получили снимки, направени от него на остров Гуам, най-голямата американска стратегическа военна база в Тихия океан.