Погребението на първия и единствен президент на СССР Михаил Горбачов е предвидено за 3 септември на Новодевическото гробище в Москва, събота, съобщи агенция Интерфакс, като се позовава на дъщеря му Ирина.

Поклонението ще бъде в Колонната зала в Дома на профсъюзите на същото място, където тялото на Сталин е било поставено за всенародно поклонение след смъртта му през 1953 г. Достъпът ще бъде открит за всички, които искат да се простят с него.

Дъщеря му обаче не знае дали Горбачов ще бъде изпратен с държавни почести.

Тялото на Горбачов ще бъде положено до това на съпругата му Раиса, каквато е била последната воля на генералния секретар на КПСС.

Новодевическото гробище в Москва е сред най-известните гробища в града и цяла Русия. Намира се в югозападната част на Централния административен окръг, в район Хамовники. Създадено е през 1898 г.

Разположено е в двора и на територия край Новодевическия манастир. В съветско време гробището е превърнато в национален пантеон, по значение веднага след водещия Некропол при стената на Московския Кремъл. Целият манастирски комплекс, заедно с гробището, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

След смъртта на Мстислав Ростропович е официално заявено, че гробът му ще бъде последният на гробището, тъй като местата за погребване са свършили. Въпреки това има нови погребения на известни дейци на науката и културата.

Сред пренесените от други места са останките на писателите Николай Гогол и Антон Чехов, художника Исак Левитан, меценатите братя Сергей и Павел Третякови, режисьора Константин Станиславски, актрисата Мария Ермолова.

Там са погребани още писателите Михаил Булгаков, Алексей Н. Толстой, Владимир Маяковски, Николай Островски, Василий Шукшин, композиторите Александър Скрябин, Исак Дунаевски, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович, политиците Александра Колонтай, Вячеслав Молотов, Андрей Громико, Виктор Черномирдин.