Руският лидер Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон проведоха нов телефонен разговор, в който централна тема беше атомната електроцентрала в Запорожие. Елисейският дворец предостави подробности за разговора между двамата в неделя, като отбеляза, че Путин е предупредил за възможните катастрофални последици от украинска атака срещу ядрената централа, предаде CNN.

По време на разговора си с Владимир Путин Макрон е повторил призива си за прекратяване на огъня в Украйна, като е споменал и необходимостта да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие.

Еманюел Макрон "осъди продължаването на руските военни операции в Украйна и повтори искането си те да бъдат прекратени възможно най-скоро, да започнат преговори и да бъдат възстановени суверенитетът и териториалната цялост на Украйна", се казва в изявление на Елисейския дворец.

Той също така е подчертал необходимостта от гарантиране на сигурността на Запорожската атомна електроцентрала, като е отбелязал, че руската окупация е причината за настоящите рискове за целостта на централата.

Във връзка с това Макрон е поискал от Путин руските сили да изтеглят тежките и леките си оръжия от вътрешността на централата и да спазват препоръките на Международната агенция за атомна енергия.

Путин предупреждава за възможни катастрофални последици

От своя страна Владимир Путин е предупредил Макрон за възможните катастрофални последици от украинските атаки срещу атомната електроцентрала в Запорожие, най-голямата в Европа.

През следващите дни ще се проведе нова дискусия между двамата световни лидери, за да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала.

Двамата лидери заявиха, че са готови за "неполитизирано взаимодействие" по този въпрос с участието на МААЕ.

Двамата обсъдиха и въпроса за продоволствената сигурност в световен мащаб. В тази връзка френският президент е казал на Путин, че европейските санкции срещу Русия не се отнасят за селскостопански продукти.

Освен това той го е помолил да провери дали споразумението между Русия и Украйна за износ на зърно работи.

Двамата лидери проведоха няколко разговора относно Запорожската атомна електроцентрала. През август те се споразумяха, че е необходимо да се изпрати международен екип за проверка в централата. Тогава, както и сега, Путин предупреди за риска от голяма катастрофа в Запорожие, обвинявайки украинските военни за нападения в района.