Дейностите на банди за скрап, които са насочени към широкомащабна инфраструктура, включително железопътната мрежа, в търсене на благородни метали като мед, отново бяха поставени в светлината на прожекторите след разкритията, че последователните кражби са усложнили проблема с лошата поддръжка в неуспеха на железопътната компания да предотврати последния смъртоносен влаков сблъсък от седмицата в Централна Гърция, пише Kathimerini.

През 2019 г. например услугата трябваше временно да бъде спряна по маршрута Лианоклади-Домокос във Фтиотида, след като банди за скрап оголиха големи количества електрически проводници. Организацията на гръцките железници (OSE) също беше подала жалба до полицията за големи щети на мрежата във Волос.

В друг голям случай през 2017 г. 30 души бяха обвинени в кражба, която е оголила кабели на стойност над 120 километра от железопътната мрежа, причинявайки щети от 15 милиона евро. Разследването също така разкри, че няколко служители на OSE са били замесени в кражбата, давайки достъп до складове, където компанията съхранява излишно или скрап оборудване.

Проблемът всъщност е толкова широко разпространен, че беше докладван на парламента преди няколко години в документ, в който се отбелязва, че тези банди са придобили високо ниво на опит и са в състояние да избегнат разкриването.