Чуждестранните компании трябва най-накрая да решат на коя страна са във войната между Русия и Украйна и да спрат да търсят начини да нанасят вреди. Това подчерта в Twitter съветникът на украинския президент Михайло Подоляк по повод решението на SpaceX да ограничи използването на интернет от Starlink за дронове на фронта, предава РБК-Украйна.

"Една година на съпротива на Украйна и компаниите трябва да решат: или те са на страната на Украйна и правото на свобода и не търсят начини да навредят, или са на страната на Руската федерация и нейното "право“ да убива и завзема територии“, написа Подоляк.

Освен това той призова лично главния изпълнителен директор на SpaceX Гуен Шотуел да определи на коя страна стои в конфликта.  

По-рано компанията предприе стъпки за ограничаване на използването на сателитната интернет услуга Starlink за управление на дронове в хода на войната с Русия.

Сателитната интернет услуга на SpaceX, която предоставя на украинската армия широколентов достъп, "никога не е била предназначена да бъде използвана като оръжие“, цитира Reuters думите на Шотуел от конференция във Вашингтон.

Според нея обаче украинците са използвали Starlink по начин, който "не е част от никакво споразумение“.

По-късно, в интервю с репортери, Шотуел се позова на съобщения, че украинските военни са използвали услугата Starlink за управление на дронове. По думите й Украйна ефективно използва безпилотни летателни апарати за откриване на вражески позиции, нанасяне на удари по далечни разстояния и използване на бомби.

"Има неща, които можем да направим, за да ограничим възможностите им. Има неща, които можем да направим и вече сме направили", заяви тя, визирайки използването на Starlink за управление на дронове.

Използването на Starlink за дронове е извън обхвата на споразумението на SpaceX с украинското правителство, поясни Шотуел, добавяйки, че договорът е за хуманитарни цели като предоставяне на широколентов достъп до интернет на болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.