След многобройни доклади за предполагаеми удари с украински дронове по цели в Русия, съветникът в Президентството в Киев Михайло Подоляк отрече военните на страната му да са извършвали атаки по територии на съседната страна, отбелязва германският вестник Die Zeit.

"Украйна не напада руска територия“, написа в Twitter Подоляк.

През последните няколко дни имаше поредица от инциденти близо до Санкт Петербург, Москва и други руски градове, за които се смята, че са свързани с удари, извършени с украински дронове. В Санкт Петербург неидентифициран летящ обект временно предизвика затваряне на летището, а предполагаем дрон на ВСУ се разби край Москва.

"Украйна не нанася удари по територията на Русия. Украйна води отбранителна война, за да деокупира всички свои територии. Това е аксиома“, увери президентският съветник.

Във вторник вечерта руски медии и военни блогъри съобщиха за пожар на военно летище в руския граничен район Краснодар. Твърди се, че причината е атака с дрон. Местните власти, от друга страна, съобщиха за учения на собствените си военни.

Подоляк, от друга страна, написа, че в Русия се разпространяват "процеси на паника и дезинтеграция“, което се отразява в нарастващия брой "вътрешни атаки срещу инфраструктура с неидентифицирани летящи обекти“. Засега Украйна не е поела отговорност за други предполагаеми атаки срещу руски военни летища.