Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, призова за създаването на демилитаризирана зона от 100-120 километра във вътрешността на Русия като част от следвоенно споразумение, предава Reuters.

Зоната ще бъде необходима за защита на украинските региони от обстрел, написа в Twitter Подоляк.

"Ключовата тема на следвоенното уреждане трябва да бъде установяването на гаранции, за да се избегне повторение на агресия в бъдеще“, обясни съветникът.

За да се гарантира безопасността на жителите на няколко украински региона, пише той, "ще бъде необходимо да се въведе зона за демилитаризация от 100-120 километра на територията на Белгородска, Брянска, Курска и Ростовска републики“ в Русия.

Споменаването на руските региони като републики изглежда е тънък намек към Москва, подкрепяща сепаратистките образувания в Донецка и Луганска области на Украйна, които се определят като републики, коментира агенцията.

Подоляк допълни, че в демилитаризираната зона може първоначално да има международно присъствие, което да я контролира. "Вероятно в начален етап със задължителен международен контролен контингент“, заключи съветникът.