Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски, реагира на думите на бившия германски канцлер Ангела Меркел, която нарече политиката си спрямо Русия правилна, пише УНИАН. 

Подоляк нарече думите й "опит за самооправдание" и разкритикува призивът й за "преговори със страната-агресор". 

"Бившият канцлер Меркел, която постави Европа в пълна зависимост от руските енергоносители, се оправдава: "Направих всичко, за да не започне война Русия, и затова получих... руски евтин газ.“ Измислици. Войната не е започнала, нали? След това авторът на Минско-нормандския формат продължава: "Трябва да мислим за преговори, не всички миротворци мислят по пътя на Путин". Един въпрос: преговори за какво? Пак за евтин газ от Руската федерация? Но трябва ли непременно... Цената на унищожените територии на Украйна и стотици хиляди невинни украински животи? И най-важното - с кого? С официално признатите международни военнопрестъпници? Възможно ли е, след 430 дни брутални война, да презирате толкова дълбоко свободата, да пренебрегвате руските масови убийства толкова открито и да мразите правото на Украйна на самоотбрана толкова открито?", написа в Twitter Подоляк.

Той също така призова Меркел да спре да се оправдава. 

"Ако не можете да поправите грешките от миналото, просто спрете да се оправдавате и да насърчавате агресора“, обобщи той. 

Ангела Меркел, която заемаше поста федерален канцлер на Германия от 2005 до 2021 г., участваше в процеса около Минските споразумения и преговорния "нормандски формат“, чиято цел беше уреждане на ситуацията в Донбас.