Според съветника на ръководителя на президентската канцелария на Володимир Зеленски Михайло Подоляк изявленията на Русия за предполагаемо задържане на група диверсанти в Крим (сред които е и български гражданин) и атаки с дронове срещу Кремъл са подготовка за конкретни провокации от самата Руска федерация, цитират от РБК-Украйна. 

"Това е и опит за пресичане на информационната инициатива, за да се подготви съответният информационен фон, да се потопи обществото в негативни очаквания".

"Стратегията на деморализация, която Руската федерация използва в навечерието на съответните действия на украинските въоръжени сили, както и опит за значително намаляване на негативния фон за Русия след постоянните обстрели над цивилни домове и цивилни обекти на Украйна в последните дни. Това е разбираемо“, добави Подоляк.

"С обвиненията си Кремъл се опитва да отклони вниманието на световните медии от своите терористични актове, да оправдае престъпленията си пред собственото си население и да деморализира общностите пред лицето на настъпателните действия на Украйна".

Центърът за връзки с обществеността на руското ФСБ съобщи, че Руските спецслужби са предотвратили поредица от терористични атаки в Крим, които са били планирани от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, сред целите на които е било ръководството на руския регион. ФСБ задържа и Петранов, гражданин на Украйна и България (Петранов). "Както установи контраразузнаването, украинските специални служби са внесли компоненти за бомби, маскирани като битови електрически печки, от България през Турция и Грузия.

В България пратката на стоките е координирана от гражданката на Украйна Марина Матущак, по-късно украинците Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан ги предават на Петранов", твърдят от ФСБ.