Украйна няма нищо общо с инцидента във водите на Балтийско море, при който бяха взривени три от четирите разклонения на двата газопровода "Северен поток“. Това увери съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк в социалната мрежа Twitter, предава РБК-Украйна.

"Макар да обичам да събирам забавни теории за заговори на украинското правителство, трябва да кажа: Украйна няма нищо общо с аварията в Балтийско море и няма информация за "проукраински диверсионни групи“. Какво се случи с газопроводите "Северен поток“? "Потънаха“, както казват в самата Руска федерация“, написа Подоляк.

По-рано през деня американският вестник The New York Times публикува статия, в която се посочва, че група, която може да е съставена от руснаци и украинци, може да стои зад експлозията на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море.

Според статията нови данни, с които разполага американското разузнаване, сочат участието на "проукраинска група" в саботажа, която включвала противници на руския президент Владимир Путин.

Няколко германски медии също представиха данни от медийно разследване, според което украински граждани може да са свързани със саботажа.

РБК-Украйна по-рано предположи, че Русия може да е взривила сама газопроводите, за да не плаща неустойки по договорите с европейските държави, на които доставяше природен газ.