Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, увери, че  военните на Киев никога не са съхранявали боеприпаси на територията на атомните електроцентрали в страната.

"Украйна никога не е съхранявала каквито и да е било оръжия на територията на атомните електроцентрали. <...> Украйна винаги е отворена за контролни органи, включително МААЕ", написа той на страницата си в Twitter.

По-рано през деня пресбюрото на Службата за външно разузнаване на Русия обяви, че въоръжените сили на Украйна складират боеприпаси, доставени от западни страни, на териториите на атомните електроцентрали. По-специално бяха споменати ракети за системите HIMARS. Службата за външно разузнаване отбеляза, че действията на украинските военни се основават на предположението, че руските сили няма да нанесат удари по териториите на атомни електроцентрали.

В допълнение бе допуснато, че ако бъдат унищожени оръжия на територията на АЕЦ и се стигне до авария от "заблудена“ украинска ракета, то вината за трагедията ще бъде приписана на Москва.