"Русия трябва да се съсредоточи върху собственото си следвоенно състояние. И тогава да се определи дали Украйна ще влезе в НАТО или не". Това заяви съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк, в публикация в Twitter, цитирана от РБК-Украйна.

"Суверенитетът на Украйна е безусловен. И само Украйна определя къде, как и защо да се присъедини. НАТО е задължително и в близко бъдеще...", е написал той.

В същото време Подоляк е подчертал, че руските власти трябва да започнат да избират говорители, които са в състояние да разберат реалния свят.

"Руската федерация трябва да се съсредоточи върху собственото си следвоенно състояние, което ще изисква значително разоръжаване, изоставяне на фиктивни блокове и съюзнически държави, промени във външната политика и т.н. Така че още сега изберете хора с развити умения в "логиката“ за позиции на "говорители/прессекретари“, способни да разберат реалния свят“, е добавил той.

Прессекретарят на руския президент Дмитро Песков заяви, че Руската федерация ще гарантира сигурността и това изключва членството на Украйна в НАТО.

В същото време той нарече призивите на Киев към Алианса да приеме Украйна в НАТО "доказателство за нежелание да седне на масата за преговори“.

"Това е един от основните дразнители и проблем от много години. Много европейски страни са наясно с това. Но в НАТО Вашингтон поръчва и плаща музиката ", заяви Песков.

Миналата есен Украйна подаде молба за членство в Северноатлантическия Алианс. По-късно стана известно, че НАТО се е съгласило за присъединяването на Украйна, но това не може да стане, докато войната продължава.

На свой ред президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не може да става дума за присъединяване към Алианса преди края на войната. Той обаче очаква на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна да получи гаранции за сигурност от страните партньори за периода преди страната да се присъедини към НАТО.