Михайло Подоляк, съветник на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски, предупреди, че прехвърлянето на военните действия на територията на Русия е "неизбежно“ и заплаши с удари срещу Москва и Петербург. Съответното той заяви в интервю с руския журналист Майкъл Наке за неговия YouTube канал, предава Focus.ua.

Според Подоляк Украйна няма да нападне Руската федерация, но "ескалацията на войната в страната-агресор ще бъде неизбежна“. Градове като Москва и Санкт Петербург ще бъдат атакувани, категоричен бе той.

"Но логиката и прехвърлянето на войната на територията на Русия ще бъде неизбежна. Включително такива градове, които са "изнежени“ и "лениви“ - като Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и т.н., ще бъдат подложени на удари. Всичко върви към ескалация – но това вече е вътрешен проблем на Руската федерация“ , коментира съветникът на Зеленски.

Според Подоляк "сега ръководството на Кремъл трябва по някакъв начин да насърчи руснаците“. Ето защо пропагандата се опитва да измисли мит за някаква "свещена война", за това, че НАТО може да нападне Русия.

"Те продължават да повтатят една абсолютно инфантилна история, а част от публиката все още се увлича. Мисля, че ефектът от осъзнаването на глупостта на политическия елит ще се засили“, отбеляза Подоляк.

Според него политическият елит на Русия е започнал война, която не може да спечели. Сега иска да убеди руснаците, че страната им ще загуби, защото целият свят се бори срещу нея. Най-вече тъкмо Кремъл разбира, че Украйна няма да направи отстъпки.

"Изтеглянето на руските войски е единственият начин да седнем и да започнем да говорим за нещо“, поясни съветникът на украинския президент.