Контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна вече е започнала и продължава няколко дни, като по цялата линия на фронта се водят ожесточени боеве. Това обяви съветникът на ръководителя на президентския кабинет Михаил Подоляк, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на италианския телевизионен канал Rai.

"От няколко дни се води контранастъпление, по 1500-километровата фронтова линия се водят интензивни боеве, действията вече са започнали“, увери Подоляк.  

Съветникът на Зеленски коментира и доставките на западни оръжия за Украйна и подчерта, че ВСУ няма да нанасят удари по територията на Русия, а ще ги използват изключително за деокупация на превзетите от силите на Москва територии.

"Ние не искаме да нанасяме удари по територията на Русия, ще използваме оръжията, които ни дадохте, за да унищожим позициите на Руската федерация в окупираните от Москва територии, включително Донбас и Крим“, обясни Подоляк.

Той добави, че Украйна вече разполага с ракети с голям обсег Storm Shadow, танкове Leopard, противоракетни системи, "които Франция и Италия ни предоставиха“.

"F-16 най-накрая ще ни позволят да затворим въздушното пространство. Това е парадокс: ако ги имахме преди година, войната вече щеше да е приключила", изрази увереност Подоляк.

На 15 май Зеленски заяви, че Украйна подготвя много важни контранастъпателни действия, но на военните им трябва малко повече време, за да започнат операцията. Тогава той отбеляза, че условието за започване на контранастъпление е Украйна да получи минимума, с който може да дръпне напред. На 23 май ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов потвърди, че Украйна вече разполага с този минимум.

Още през април заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви, че украинските войски вече провеждат контранастъпателни операции на фронта, включително в Бахмут. В същото време, както отбеляза тя, Украйна има няколко плана за освобождаване на териториите, контролирани от руснаците.