Подкрепления на НАТО започнаха да пристигат в Косово, след като при сблъсъци в северната част на страната през последните дни бяха ранени 30 военнослужещи от KFOR, съобщава македонската телевизия "Канал 5“.

Около 500 войници от 65-а механизирана пехотна бригада на Въоръжените сили на Турция ще съставят основната част от подкрепленията на НАТО. Турският батальон първоначално ще бъде разположен в базата "Султан Мурад" и ще бъде остане на територията на Косово толкова дълго, колкото е необходимо. Допълнителен батальон от резервните сили на НАТО също е поставен в повишена бойна готовност, за да бъде разгърнат при необходимост.

След разговори с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг благодари на югоизточната ни съседка за изпращането на подкрепления в Косово. "Турция е важен и високо ценен съюзник, който дава ключов принос за НАТО. Това включва войски за нашата мироопазваща мисия в Косово, което е още по-важно сега, когато напрежението е високо. Благодаря на Турция за изпращането на подкрепления в Северно Косово след неотдавнашните вълнения", цитира медията думите на Столтенберг.

На неформална среща на външните министри на НАТО в Осло миналата седмица генералният секретар заяви: "Нашето послание както към Белград, така и към Прищина е, че те трябва да участват добросъвестно в диалога, подпомаган от ЕС; това е единственият път към мира. В същото време НАТО носи отговорност да гарантира стабилността в Косово. Затова сме там от много години и затова сега увеличаваме присъствието си в региона“.

НАТО ръководи мироопазващата операция в Косово от 1999 г. в подкрепа на международните усилия за изграждане на стабилност в региона. Мисията на KFOR е да поддържа безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности, живеещи в Косово, в съответствие с мандата си съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. В момента KFOR се състои от над 4200 войници от 27 съюзници и партньори на НАТО.