Европейците продължават да подкрепят Украйна, но все по-малко одобряват доставките на оръжия за Киев. Това показват резултатите от проучване на германската фондация "Бертелсман“ сред 13 000 граждани на 27 страни от Европейския съюз.

"По-голямата част от европейците продължават да подкрепят присъединяването на Украйна към ЕС. Готовността за приемане на бежанци също остава висока. Във всички страни от ЕС обаче броят на онези, които одобряват доставките на оръжия, намалява“, посочват авторите на проучване.

Например в Германия през март военната помощ е одобрявана от 57% от анкетираните, а през септември, когато е проведено последното проучване – от 48%. Във Франция цифрата е спаднала от 67% на 54%, в Испания - от 66% на 57%. Най-много подкрепа за доставките дават поляците (76%), най-малко – в Италия (36%). Като цяло военната помощ се смята за необходима от 50% от европейците, което е с 6 процентни пункта по-малко спрямо март.

Мнозинството европейци - 67% - също се изказаха в полза на това Европа да намали енергийната си зависимост от Русия, въпреки нарастващите цени. През март тази цифра е била 74%.