Заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко заяви, че електричество е доставено във всички региони на Украйна и на всички обекти от критичната инфраструктура, а в момента продължават усилията за пускане на електроенергия към битовите потребители, предава Укринформ.

"Електроенергия е доставена във всички региони на Украйна! Първото нещо, което беше захранвано, бяха критични инфраструктурни обекти. Към момента битовите потребители постепенно се включват към мрежата", подчерта Тимошенко в съобщение в Телеграм.

Беше възможно да се разположат 4000 "точки на непобедимост" в регионите. Това са специално оборудвани места, където можете да презаредите телефоните си, да се стоплите, да пиете топли напитки.

"Нашите енергетици, комунални служби и спасители работят 24/7. Благодаря на всички за работата и търпението!", подчерта Тимошенко.

На 10 октомври Русия нанесе първата масирана ракетна атака на територията на Украйна. В резултат на обстрела са повредени около 70 обекта, от които 29 обекти на критичната инфраструктура. На 15 ноември руснаците започнаха нова масирана атака срещу енергийни съоръжения. Атаката срещу енергийната система е най-мащабната от началото на руската военна интервенция. В резултат на масираната ракетна атака на Руската федерация на 23 ноември бяха повредени обектите на енергийната инфраструктура на Украйна, аварийни спирания има във всички региони, а в много населени места няма ток и вода от вчера.