Гръцката полиция съобщи на 4 март, че е разположила служители за борба с расизма, които да охраняват първия в страната еднополов брак между мъже, който се състоя след приемането на закона, предаде Athens Voice.

В Twitter (X) гръцката полиция публикува писмо от мъжете, които благодариха на служителите на реда за тяхната "помощ и внимателно присъствие на нашата сватба".

"Тази сватба беше първият брак между двама мъже в Гърция... и тъй като получихме заплахи за нашата физическа неприкосновеност, се обърнахме към вас", се посочва в публикацията.

"Най-важното е, че нашият брак, който се състоя в присъствието на трите ни малолетни деца, беше лишен от страх и тревога, както трябва да бъде за свободните хора", допълват мъжете.

Според медиите церемонията се е състояла предишния ден, 3 март, на остров Родос. В него са участвали двама мъже от Австралия. Те пожелаха имената им да не се разкриват.

През февруари гръцкият парламент легализира еднополовите бракове и осиновяването, въпреки съпротивата на много членове на управляващата консервативна партия и възраженията на влиятелната православна църква в страната.

Проектозаконът беше подкрепен лично от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който го нарече "важен крайъгълен камък" за човешките права в страната. Гърция стана първата православна страна, предприела подобна стъпка.

Проучване на общественото мнение по-рано показа, че почти 55% от гърците подкрепят тази инициатива.