Контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължава вече два месеца, но спечелените позиции са малко, а загубите – огромни. Киев няма да може да отблъсне руския агресор и засега всичко показва, че и този конфликт ще бъде замразен, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

ВСУ няма да успеят да дадат мощен отпор на Русия през предстоящата зима и Киев ще бъде принуден да влезе в мирни преговори в Москва под засилен натиск на Запада, прогнозира изданието.

В същото време от редакцията отбелязва, че примирието няма да прерасне в мир в дългосрочен план. По-скоро ще означава, че Русия ще контролира окупираните територии - досега 17% от територията на Украйна - за неопределено време и ще бъде установена контактна линия, която и двете страни ще считат за временна граница. Конфликтът ще бъде замразен – както стана с този на Корейския полуостров в средата на миналия век. При този вариант, се казва в статията, членството на Украйна в НАТО и Европейския съюз ще бъде далечна перспектива, чуждестранните инвеститори едва ли ще правят вложения поради несигурната ситуация, а възстановяването на останалата част от Украйна ще върви много по-бавно от очакваното.

От украинска страна, подчертава вестникът, липсата на успехи на бойното поле вероятно ще предизвика нарастващо разочарование и сред военните, и сред цивилните. Освен това ще намалее броя на резервистите, които желаят и могат да бъдат изпратени на фронта. Александър Харченко, директор на Украинския център за енергийни изследвания, също смята, че доставките на електроенергия през предстоящата зима вероятно ще бъдат още по-трудни, отколкото преди година.

На Запад все още има голямо разочарование от начина, по който върви контранастъплението на ВСУ. Правителствата сега "отрезвяващо признават, че украинската армия вече не е способна на устойчиви пробиви и широкомащабни завоевания въпреки модерното оборудване... Вашингтон, Берлин и Лондон с удоволствие премълчават факта, че за това са виновни недостатъчните доставки на западни оръжия“, заключава вестникът.