Властите на Израел, под натиска на САЩ, са се съгласили да финансират доставките на "стратегически материали" за Украйна в размер на милиони долари, съобщава вестник Haaretz.

Според европейски дипломатически източници преди няколко седмици представители на САЩ са се обърнали към израелските власти с настоятелна молба да се присъединят към усилията на НАТО и западните страни за оказване на помощ на Украйна.

Администрацията във Вашингтон е настояла Израел да достави на Киев системи за противовъздушна отбрана, отбелязва Haaretz, въпреки че израелските власти многократно официално са отхвърляли тази възможност, аргументирайки се с националните си интереси. В резултат страните постигнаха споразумение, че вместо това Израел ще "финансира стратегически материали" за украинската страна, твърди вестникът. Според източници на изданието израелското правителство, оглавявано от премиера Яир Лапид, е одобрило този ход, но кабинетът е отказал официален коментар.

По данни на Haaretz, общо Израел е похарчил "няколко милиона долара" за тези цели, като средствата са били прехвърлени на една от страните-членки на НАТО, "дълбоко ангажирани в доставката на военно оборудване за Украйна". Тази държава е закупила стратегически материали с получените средства и ги е изпратила в Украйна, пише вестникът.

Изданието не уточнява за какви "стратегически материали" става въпрос. В същото време израелските власти са помолили всички участници в схемата да не разкриват подробности, за да не дразнят руската страна, твърди още Haaretz. Освен това, според източници на вестника, израелските власти също са се съгласили с възможността страните от НАТО да доставят на Украйна оръжейни системи, съдържащи израелски компоненти, включително оптични системи и системи за управление на огъня.

По-рано Украйна се обърна към Израел с искания за предоставяне на оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана. Властите на еврейската държава отхвърлиха молбата, като подчертаха, че страната им подкрепя Украйна и й предоставя хуманитарна помощ, но в момента не е в състояние да достави оръжие поради необходимостта да се грижи за собствената си национална сигурност. Освен това израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че страната му не разполага с достатъчно производствен капацитет, за да осигури доставката на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.