В събота е починал министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей, съобщава агенция БелТА, като се позовава на съобщение от дипломатическото ведомство.

"Министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей е починал“, се казва в съобщението, позовавайки се на Анатолий Глаз, прессекретар на беларуското външно министерство.

"Той почина внезапно преди няколко часа. <…> Нищо не предвещаваше. Вчера обсъдихме плановете за седмицата. <…> Голяма загуба за всички нас", заяви още Глаз.

Владимир Макей е роден на 5 август 1958 г. в село Некрашевичи, Гродненска област, Белоруска ССР. Завършил Минския държавен педагогически институт за чужди езици и Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Австрия. От 1993 г. е на дипломатическа служба: бил е заместник-ръководител на Службата за държавен протокол на Министерството на външните работи на Беларус, представител на републиката в Съвета на Европа, съветник на посолството във Франция, ръководител на отдела за Общоевропейското сътрудничество на Министерството на външните работи.

От 2000 г. до 2008 г. той е помощник на президента на Беларус, през 2008-2012 г. е ръководил президентската администрация. Назначен за министър на външните работи на 22 август 2012 г.